Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

69ο φεστιβάλ κινηματογράφου στην Βενετία.


Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ρέιτσελ ΜακΑνταμς και Ζεράρ Ντεπαρντιέ δίνουν λάμψη στη διοργάνωση, που ανοίγει απόψε τις πύλες της

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν οι ταινίες «To the wonder» με τους Μπεν Αφλεκ και Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, «The master» με τον Χοακίν Φίνιξ και «Passion» με τη ΜακΑνταμς και τη Νούμι Ραπάτσε, ενώ εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί το «The company you keep» με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ


Mπορεί οι νέες εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, όπως πρόσθετες αίθουσες προβολής και υπόγειο δίκτυο συγκοινωνίας ανάμεσα στο Παλάτζο και το Καζινό, να μην έχουν ακόμη παραδοθεί όπως προβλεπόταν, δεν είναι πάντως λίγες οι αλλαγές που υφίσταται από φέτος η κινηματογραφική Μόστρα, η οποία ανοίγει απόψε τις πύλες της με την εκτός συναγωνισμού προβολή του πολιτικού θρίλερ της Ινδής Μίρα Ναΐρ «Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής» με τους Κίφερ Σάδερλαντ και Κέιτ Χάντσον.

Πρώτον, η διοργάνωση τελεί υπό νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, τον Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ο οποίος είχε την αντίστοιχη θέση από το 1998 μέχρι το 2004 και επανέρχεται τώρα για να αντικαταστήσει τον Μάρκο Μίλερ (τον Μίλερ «τσίμπησε» αμέσως το αντίπαλο Φεστιβάλ της Ρώμης). Δεύτερον, πολύ λιγότερες ταινίες στο επίσημο πρόγραμμα, ελέω της οικονομικής στενότητας (κι ας λέει ο Μπαρμπέρα πως τις μείωσε για να δίνει το Φεστιβάλ περισσότερο χρόνο και προσοχή στο κάθε φιλμ χωριστά). Τρίτον, εγκαίνια ενός έστω υποτυπώδους σκέλους αγοράς ταινιών, που θέλει να προσελκύσει στην ετήσια κινηματογραφική γιορτή του Λίντο παραγωγούς και διανομείς. Και τέταρτον, λειτουργία μιας νέας, διαδικτυακής «αίθουσας προβολής» για τις ταινίες του τμήματος «Ορίζοντες», που το online κοινό θα μπορεί να απολαμβάνει σε live streaming με το αντίτιμο των 4 ευρώ.
Οι ποσοτικοί περιορισμοί, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει την ποιοτική εικόνα του 69ου Φεστιβάλ, ούτε και τον πήχη της λαμπρότητάς του σε ονομαστές παρουσίες. Αστέρες μεγέθους Τζορτζ Κλούνεϊ ή Τζόνι Ντεπ μπορεί να απουσιάζουν φέτος, θα δούμε, ωστόσο, τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Σάια ΛεΜπεφ και Τζούλι Κρίστι να διασχίζουν το κόκκινο χαλί για το πολιτικό δράμα «The company you keep», τους Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και Χόακιν Φίνιξ να παρουσιάζουν το «The master» του Πολ Τόμας Αντερσον (εμπνευσμένο, όπως ακούγεται, από τη ζωή του ιδρυτή της σαϊεντολογίας Ρον Χάμπαρντ), τον Πιρς Μπρόσναν να δίνει συνεντεύξεις για τη ρομαντική κομεντί της Σουζάνε Μπίερ «Love is all you need» ή τη Ρέιτσελ ΜακΑνταμς να προωθεί παράλληλα δύο ταινίες - το ερωτικό δράμα του Τέρενς Μάλικ «To the wonder» και το θρίλερ αγωνίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα «Passion», δίπλα στους αντίστοιχους συμπρωταγωνιστές της, Μπεν Αφλεκ και Νούμι Ραπάτσε.

Στο Λίντο αναμένονται ακόμα οι Τζόναθαν Ντέμι και Σπάικ Λι με τα μουσικά τους ντοκιμαντέρ «Enzo Avitabile Music Life» και «Bad 25» (αφιερωμένο στα 25 χρόνια από το άλμπουμ «Bad» του Μάικλ Τζάκσον), όπως και η ποπ σταρ (και νυν αγαπημένη του Τζάστιν Μπίμπερ) Σελένα Γκόμεζ, που πρωταγωνιστεί στη διαγωνιζόμενη ταινία του Χάρμονι Κορίν «Springbreakers».

Συνολικά 18 ταινίες διεκδικούν φέτος το Χρυσό Λιοντάρι από την κριτική επιτροπή, η οποία θα απονείμει τις διακρίσεις της στις 8 Σεπτεμβρίου, τη βραδιά της λήξης, διά χειρός του προέδρου της, του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μαν, και πριν το Φεστιβάλ αποχαιρετίσει κοινό και επαγγελματίες με την προβολή του γαλλικού δράματος εποχής «Ο άνθρωπος που γελά» με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ανάμεσα σ' αυτές συναντάμε, φυσικά, και πολλές ταινίες έγκριτων δημιουργών της διεθνούς κινηματογραφικής σκηνής, όπως του Ιταλού Μάρκο Μπελόκιο («Bella addormentata»), της Φραντσέσκα Κομεντσίνι («Un giorno speciale»), του Ιάπωνα Τακέσι Κιτάνο («Outrage beyond»), του Γάλλου Ολιβιέ Ασαγιάς («Apres Mai»), του Κορεάτη Κιμ Κι-Ντουκ («Pieta») κ.ά.

Ελληνικές παρουσίες
  Οι ελληνικές παρουσίες δεν λείπουν από τη φετινή έκδοση. Ο Γιώργος Ζώης, που είχε συμμετάσχει στη Μόστρα το 2010 με το μικρού μήκους «Casus belli», επιστρέφει με άλλη μία σύντομη ιστορία, το «Τίτλοι τέλους», που θα προβληθεί στην ενότητα των μικρού μήκους ταινιών του τμήματος «Oρίζοντες». Στην επιτροπή του βραβείου Dino Di Laurentiis, που απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη συναντάμε τον Μισέλ Δημόπουλο, πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ εκτός πλαισίου του φεστιβάλ, αλλά παράλληλα με τη διεξαγωγή του, η εικαστικός Βένια Μπεχράκη θα παρουσιάσει το έργο της «Floating», υπό τη στέγη της διεθνούς οργάνωσης Open Lido #15 με τίτλο «Flags» («Σημαίες»).
103 ετών
Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί ακόμα το «Ο Γκέμπο και η σκιά» του 103χρονου Πορτογάλου Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα, του γηραιότερου εν ενεργεία σκηνοθέτη στον κόσμο.
ΡΟΜΠΥ ΕΚΣΙΕΛ
reksiel@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου