Οταν ο Τζόνι Ντεπ και η Βανέσα Παραντί διαπραγματεύονταν τους όρους του διαζυγίου τους, στις αρχές του καλοκαιριού, ο ηθοποιός των «Πειρατών της Καραϊβικής» πρότεινε στη γαλλίδα συνάδελφό του να περιλάβει στο «πακέτο» το ιδιωτικό του νησί στις Μπαχάμες. Βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτίως του Νασάου, περιλαμβάνει φοίνικες και έξι αμμουδερές παραλίες, και ο Ντεπ το αγόρασε το 2004 αντί 2,9 εκατ. ευρώ. Δεν πάτησε όμως ποτέ το πόδι του. Ούτε παρενέβη καθόλου στο τοπίο. Είναι φανερό ότι τελικά το νησί δεν του άρεσε.
Η Παραντί αρνήθηκε κατηγορηματικά την «προσφορά». Ο πρώην αγαπημένος της δεν στενοχωρήθηκε όμως ιδιαίτερα, αφού δεν χρειαζόταν αυτά τα χρήματα για να γυρίσει τους «Πειρατές της Καραϊβικής Νο 5». Ο Ντεπ είναι απλώς ένας από τους πολλούς διασήμους που θέλουν να απαλλαγούν από αυτό που τους φόρτωσε η μόδα της περασμένης δεκαετίας. Ο Πολ Αλεν, συνιδρυτής της Microsoft, θέλει να πουλήσει το νησί Αλαν κοντά στο Σιάτλ, αφού δεν μπόρεσε να το ηλεκτροδοτήσει. Το ποσό που ζητά είναι 10,4 εκατ. ευρώ. Η τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν, πάλι, πουλά το καναδικό της νησί, μαζί με το γαλλικό του κάστρο, αντί 23,1 εκατ. ευρώ. Κι εκείνη το επισκεπτόταν σπανίως. Οσο για τον Ντέιβιντ Μέρντοκ, ο οποίος ελέγχει την αμερικανική εταιρεία τροφίμων Dole, πούλησε πρόσφατα το Λανάι, ένα νησί της Χαβάης, στον δισεκατομμυριούχο Λάρι Ελισον.
Οι ειδικοί λένε ότι σήμερα πωλούνται 600 νησιά σε όλον τον κόσμο, τρεις φορές περισσότερα απ' ό,τι το 2006. «Ορισμένες διασημότητες τρέχουν να φύγουν από την αγορά ακινήτων όσο πιο γρήγορα μπορούν», σημειώνει ο Φαρχάντ Βλάντι, ένας μεσίτης με έδρα το Αμβούργο.
ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ. Το αποτέλεσμα είναι να πέφτουν οι τιμές όχι μόνο στις Μπαχάμες, αλλά και στην Ελλάδα, αγαπημένο τόπο άλλοτε των Βρετανών. Τον περασμένο Απρίλιο η βασιλική οικογένεια του Κατάρ φέρεται να πλήρωσε 5 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το νησί Οξιά στο Ιόνιο Πέλαγος. Η αρχική τιμή πώλησης ήταν σχεδόν 7 εκατ. ευρώ.
Με τα ακατοίκητα νησιά τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα, αφού ο ιδιοκτήτης πρέπει να τα εφοδιάσει με νερό και ηλεκτρικό. Ενα άλλο πρόβλημα είναι η εξασφάλιση άδειας για οικοδόμηση. Από τα 12.000 νησιά που πουλήθηκαν τον τελευταίο αιώνα, μόνο τα χίλια αναπτύχθηκαν με επιτυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου