Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Τα μυστικά κρυμμένα ποιήματα στην ταινία του 2004 «The Libertine»

Αποτέλεσε ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία ποίησης του 18ου αιώνα, πούλησε δεκάδες εκατοντάδες αντίτυπα σε μια εποχή που οι Wordsworth, Blake, Keats, Byron και Coleridge, έγραφαν για να τους διαβάσουν μόνο λίγοι.

Οι μελετητές μέχρι πρόσφατα αγνοούσαν τον ακριβή λόγο που το «The Works Of The Earls Of Rochester and Roscommon» είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Όμως, μια ακαδημαϊκός από την Οξφόρδη ανακάλυψε κρυμμένα στο δεύτερο μέρος του δίπτυχου βιβλίου μια συλλογή από ποιήματα αφιερωμένα στο σεξ, κάτι που μάλλον έκανε τους αναγνώστες να το αγοράζουν σαν τρελοί!

Το εύρημα αν και αποτελεί σπουδαία ανακάλυψη, δεν εκπλήσσει ιδιαίτερα, καθώς ο John Wilmot, ο δεύτερος Earl of Rochester, που στην μεγάλη οθόνη τον υποδύθηκε ο Johnny Depp στην ταινία του 2004 «The Libertine», είναι ήδη φημισμένος για την προκλητική θεματολογία του.



Η άγνωστη μέχρι πρότινος συλλογή ποιημάτων έχει τον τίτλο «The Cabinet Of Love» και ανακαλύφθηκε τυχαία από την Claudine van Hensbergen την ώρα που έφτιαχνε έναν κατάλογο για μια εργασία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Προς μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα ότι το “The Cabinet” είναι μια συλλογή από στίχους με πορνογραφικό περιεχόμενο» δήλωσε η Dr. van Hensenbergen στους Times. “Νομίζω πως το “The Cabinet” είναι το κλειδί για να καταλάβουμε τον λόγο που αυτό το βιβλίο είχε τόσο μεγάλη επιτυχία και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα».



Τα ποιήματα δεν συμπεριλήφθησαν στην πρώτη έκδοση του βιβλίου το 1707, αλλά προστέθηκαν σε επόμενες εκδόσεις, από το 1724 και έπειτα. Ένα από τα ποιήματα ονομάζεται «The Discovery» και μιλάει για έναν άνδρα που κρύβεται στο υπνοδωμάτιο μιας γυναίκας για να την παρακολουθήσει, ενώ ένα άλλο έχει τον τίτλο «The Delights of Venus» και αναφέρεται σε μια γυναίκα που περιγράφει τις σαρκικές χαρές σε μια άλλη, χρησιμοποιώντας αρκετές παρομοιώσεις από την βοτανολογία.


Ένας στίχος λέει:
«Then from the Table she her Garment took
Where, in her Pocket, was a bawdy Book
Which she remov’d, and thence drew out a Tool
Much like to that with which Men Women rule
She it apply’d where I’m asham’d to tell
And acted what I could have done as well...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου